CITO #3: Springendal

Bekijk alle foto’s via deze link

De derde CITO in de serie van tien Vlinderstichting-events brengt me in Overijssel. En wel in het prachtige gebied de Strengen, onderdeel van het Springendal. Een CITO met voor mij een bijzonder tintje. Want dit event is, behalve met Staatsbosbeheer, ook georganiseerd samenwerking met Hans (aka Montebaldo): de persoon waar het allemaal mee begon.

In maart van dit jaar kwam ik via collega Albert in gesprek met Hans. Hij is al jaren bevlogen geocacher en vrijwilliger in de natuur. Via Hans raakte ik bekend met het fenomeen ‘CITO’ (wat dat is? Lees meer op https://inekeradstaat.wordpress.com/2012/09/30/vlindermeisje-meets-geocachers-een-avontuur-in-10-delen/), en is deze mooie serie evenementen tot stand gekomen. Dus een CITO samen met Hans kon natuurlijk niet ontbreken.

Het weer lijkt niet mee te werken, want we vertrekken uit Bennekom in de stromende regen. En de voorspelling is ook al niet best. Maar als we Ootmarsum binnenrijden zien we heel voorzichtig wat opklaringen.. en wanneer we arriveren bij de werkschuur van Staatsbosbeheer is het droog.

Vroege vogels ‘team guppies’ en ‘vogelen’ zijn al aanwezig. Er wordt koffie gezet en langzaam druppelen ook de andere deelnemers binnen. Een grote groep deze keer: 55 man sterk! Dat mag ook wel, want we zijn in een bijzonder gebied, zo vertelt Geert Euverman van Staatsbosbeheer in zijn inleiding. Tot midden jaren negentig was dit namelijk nog een hoogproductief landbouwgebied. Daarna is het afgeplagd, en sinds 1999 rollen ze hier van de ene verbazing in de andere, omdat er zoveel bijzondere planten blijken te groeien. Het grootste deel wordt jaarlijks gemaaid. Maar het deel waar wij vandaag aan het werk gaan wordt juist niet gemaaid: hier ontwikkelt zich een soortenrijke heide. Het meest bijzondere zijn de jeneverbessen, die hier met tientallen zijn gekiemd. Deze soorten wil Staatsbosbeheer graag houden, maar aangezien je dan niet meer kunt maaien, zien ook vooral berken hun kans. Zonder deze regelmatig te verwijderen, was hier al een heel bos ontstaan.

Uitleg van Geert (Staatsbosbeheer)

Dat wordt onze missie vandaag: eruit met die berken. En de jeneverbessen mogen dus niet verwijderd worden! Volgens Geert staat daar een lijfstraf op :). Gelukkig krijgt iedereen een hele duidelijke uitleg hoe je berken en jeneverbessen kan herkennen. Dus we kunnen aan de slag!

Omdat we met zoveel zijn, splitsen we de groep in tweeën en gaat een deel van de groep eerst op excursie met collega Albert. Hij weet behalve veel van vlinders ook veel van planten, paddenstoelen en vogels. Een leerzame wandeling dus! Halverwege de ochtend wisselen de groepen om, zodat het werk onverminderd door kan gaan.

Op excursie met Albert

Finn vangt tijdens de excursie een kikker

Sinds een paar dagen ben ik ook in het bezit van een Smartphone, en heb inmiddels ook al de app van geocaching.com gedownload. O jee… word ik nu ook besmet met het geocaching-virus? Wie weet kan ik volgend jaar wel melden dat de eerste 800 caches binnen zijn!

Na het werk is er uiteraard weer tijd voor soep, broodjes en napraten. Ook krijgt iedereen een coin mee naar huis. Als alles is opgeruimd stappen wij ook weer in de auto. Zodra we bij de werkschuur wegrijden, begint het te gieten van de regen. Dat mooie van de hele ochtend weer zullen we dan wel afgedwongen hebben..!

De volgende CITO is op 17 november in Schoonloo. Meer weten? Kijk op http://www.vlinderstichting.nl of op http://www.geocaching.com. Alle activiteiten worden gepubliceerd onder de naam vlinder-team.

Plaats een reactie