CITO #2: Hoogersmilde

Bekijk alle foto’s via deze link
Van alle tien CITO-events die voor vlinders georganiseerd worden, is er maar 1 op een doordeweekse dag. De animo is er echter niet minder om: met 27 man sterk staan we op een schitterende zonnige morgen in Hoogersmilde, Drenthe.

Een paar bekende gezichten, maar ook een heleboel nieuwe. Ik begin al te wennen aan alle geocaching-petjes, rugzakken en truien. Als iedereen er is (overigens keurig op tijd!) gaan we van start. Na mijn verhaaltje over vlinders vertelt Wouter de Vlieger van Staatsbosbeheer iets over het gebied waar we aan de slag gaan.

Hier doen we het allemaal voor!

Wouter de Vlieger van Staatsbosbeheer vertelt over het gebied.

Vandaag gaan we plaggen en opslag verwijderen voor heivlinder, kommavlinder, heideblauwtje en gentiaanblauwtje. En dan blijkt dat ik ook vaktermen gebruik! Iemand vraagt namelijk wat ‘opslag verwijderen’ eigenlijk betekent. Voor biologen en aanverwanten (aangezien ik bosbouw heb gestudeerd ben ik technisch gezien geen bioloog) is die term namelijk heel logisch, maar -begrijpelijkerwijs- snapt niet iedereen wat er bedoeld wordt. Het woord ‘opslag’ slaat op bomen. Daar waar 1 grote boom staat, zullen heel snel ook veel jonge boompjes groeien. Zeker in een open terrein als heide, waar we vandaag zijn. Daar is namelijk veel licht: daar houden jonge boompjes wel van! En, zo legt Wouter uit, “het doel van de natuur is altijd het vormen van bos”. Dat kan eiken- beuken- of wilgenbos zijn, maar bos moet er komen. Daarom verspreiden grote bomen zoveel mogelijk zaden, zodat overal jonkies uit de grond schieten. En die jonkies, allemaal bij elkaar, noemt men ‘opslag’.

Vakterm of niet: van die opslag moeten we af. Want wij willen hier geen bos, maar heide! Goed voor vlinders en ook veel andere dieren en planten. Van oudsher werd hier door boeren geplagd, maar die zijn al lang verdwenen. Aan de slag dan maar! De rit naar de werkplek blijkt meer uitdaging dan gedacht, gezien ondoordringbare hekken (of, zoals ‘the amazing a’s het verwoordden: “Met al die geocachers om je heen zou je toch denken dat er wel iemand een tool bij zich zou hebben om een hek te openen..”), maar we komen er. En net als de vorige keer wordt er direct aangepakt. Plagschoppen, zagen en scharen, iedereen gaat direct aan de slag.

Plaggen

Opslag verwijderen blijkt, net als plaggen, te gaanom het maken van meters. Steeds een stukje verder. En dat schiet lekker op met zoveel enthousiaste mensen! Al snel moet ook de ‘moederboom’ om, die grote den die zorgt voor alle babydennetjes. Dat valt niet mee met alleen handzaagjes, maar je bent doorzetter of niet. Na ongeveer 30 minuten bloed, zweet en tranen gaat de den neer.

Nog fier overeind..

De strijd gewonnen!

Sommige dennen zijn lastig te vellen

Ook de jonge bomen moeten er aan geloven

Ondertussen probeer ik iets op teĀ steken. Zo leer ik wat een ‘multi’ is, een term die ik al een paar keer heb horen vallen. Bij een multi loop je niet in 1 keer naar je einddoel, maar moet je een aantal punten vinden. Bij ieder punt krijg je een aanwijzing, die je weer naar het volgende punt leidt. En als het goed is vind je dan uiteindelijk de cache. Van team Yellow Luppo leer ik dat geocaching ook een prachtige vakantie-activiteit is: lopend of op de fiets, je komt op de mooiste plekken. De aanschaf van die GPS begint steeds meer te lonken…

Om kwart over twaalf is het werk gedaan en is het tijd voor koek en zopie (erwtensoep dit keer). Ik moet wel even dwingend op de claxon drukken om ook daadwerkelijk iedereen zo ver te krijgen om te stoppen met werken, maar dat lukt. Tijdens de lunch wordt er weer druk uitgewisseld met munten en andere voorwerpen, die allemaal een code hebben. Tot mijn verrassing is er zelfs iemand die de code op haar rugzak heeft staan! Anderen kunnen die code loggen, en zo kan jij terugvinden wie jou allemaal gezien heeft. Het is een bijzondere wereld, maar ik kan er wel aan wennen.

Tevreden rij ik met een auto vol plagschoppen terug naar Landschapsbeheer Drenthe, waar de spullen voor vandaag geleend werden. Zaterdag is er weer een CITO. Ik heb er nu al zin in!

Snert-eventcoin en bak snert.

Discover me if you can!

Advertenties

3 thoughts on “CITO #2: Hoogersmilde

  1. Pingback: Ineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s